2 Aralık 2019 Pazartesi

Evrenin Çapı Yaşını Nasıl Aşabilir?

Mevcut tahminlere göre, evrenin boyutu tahminen yaklaşık 93 milyar ışıkyılı çapında, veya biraz daha büyük… Ve bu sadece görebildiğimiz kadarı. Göremediklerimiz sonsuza dek devam edebilir…Peki, eğer evren 13,8 milyar yıllıksa ve hiçbir şey ışıktan daha hızlı seyahat edemezse, evren 93 milyar ışıkyılı genişliğinde nasıl olabilir?
Evren ilk olarak yaklaşık 13,75 milyar yıl önce ortaya çıktığında, uzay-zamanın kendisi ışık hızından daha hızlı hızlarda genişlemeye başladı. Enflasyon adı verilen bu dönem, evrenin boyutundan çok daha fazlasını açıklamak için bir bütündür. Enflasyon  aynı zamanda, evrenin geniş bir alandaki homojen doğasını açıklamakta  ve ilk çağda var olan koşullar gibi şeyleri de izah etmeyi kolaylaştırmaktadır…




Temel olarak, evren sonsuz yoğun ve sıcak bir durumdan protonlar ve nötronlarla iç içe geçmiş geniş bir alana – sonunda bir araya gelen ve tüm maddelerin yapı taşlarını oluşturan parçacıklar – birkaç dakika içinde geçiş yaptı. İlk enflasyonun azalmasından sonra, genişleme yavaşladı. Şimdi, nesneler karanlık enerji olarak adlandırılan gizemli bir güç tarafından ayrılıyor.
Peki bu durum görecelik teorisine ters bir durum olmuyor mu? Korkarım ki karışıklık göreliliğin temel yanlış yorumlanmasından kaynaklanıyor. Teori nesnelerin uzaydaki ışık hızından daha hızlı seyahat edemediğini belirtir. Bununla birlikte, uzay-zamanın kendisine herhangi bir sınır koymaz.Temel olarak, galaksilerin kendileri (ve uzaydaki diğer nesneler) herhangi bir yasayı ihlal etmiyorlar, çünkü uzayda ışıktan daha hızlı seyahat etmiyorlar (en azından geleneksel anlamda değil). Aksine, uzayın her kısmı genişliyor ve geriliyor. Kenarlar dışarıya doğru uçuyor bile değil, ama o zamanın kendisi – galaksiler, yıldızlar, gezegenler, sen ve ben arasındaki alan – geriliyor. Kısacası, uzay-zaman maddeyi genişletiyor ve maddeyi birbirinden uzaklaştırıyor. Şişen bir balonun üzerindeki beneklerin birbirinden uzaklaşması gibi aslında  madde gerçekten uzay-zaman boyunca hareket etmiyor.
Başlangıçta uzay o kadar hızlı genişledi ki ışığın bize hiç bir zaman ulaşamadığı uzay bölümleri oluştu. O yüzden görünen evrenin çapı 46 milyar yıl iken evrenin çapı 93 milyar yıl olarak hesaplanmaktadır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.